Forumsvar skapade

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #13289
    Åsa Niper
    Deltagare

    Vet att det är en djungel med hjälpmedel i hemsjukvården.
    Vi har en patient med decubitusmadrass i hemmet som vi står för kostnaden för, rätt dyrt och känns lite märkligt.

    Mig veterligen är detta regelverket:
    https://vardgivarguiden.se/kunskapsstod/hjalpmedelsguiden/ansvar-avgifter/

    Här framgår att det vi använder i vård av patienter i hemmet ska vi stå för, men egenvård ska patienten oftast stå för i de fall det är någon avgift alls.
    Nålar och stickor står som ”förbrukningshjälpmedel”, kan inte utläsa hur det ska räknas i hsv, men skulle gissa att om det är vårdpersonal som använder dem (dvs vi går hem och mäter och ger insulin) ska vi stå för dem, om patienten eller anhöriga gör det är det egenvård? Men som sagt bara en gissning.
    Misstänker att @agnes-lutz och/eller @daniel-franco kan svara bättre, det var de som redde ut våra tidigare frågor.

    #13208
    Åsa Niper
    Deltagare

    Lättnad över dagens besked att bokningen pausas, tack igen @peter-johanssonvibblabyhlm-se för att du drivit frågan ihärdigt, vi hoppas att eventuell återkomst i april är modifierad så att vi får ta våra egna patienter.

    #13207
    Åsa Niper
    Deltagare

    Ny månad, nya funderingar 🙂 Vi kommer i ett uppstartsläge som Agnes skrev att använda underleverantör, och då skriver vi remiss.
    Är det någon annan som lägger upp underleverantörer? Vet ni på rak arm vad man behöver göra utöver att få en underleverantörskombika från HSF? Det finns information om formalia på vårdgivarguiden men där anges lite kryptiskt att ”underleverantör behöver tillgång till de aktuella IT-system och tjänster som krävs för sitt åtagande till huvudleverantören. Avtalens krav på digitala förmågor även gäller underleverantören.” Ska de in i vår EK-post på något vis? Behöver även fotsjukvårdaren ha personalinloggning på 1177.se? Annat vi missar?

    #13206
    Åsa Niper
    Deltagare

    Det gjorde jag, och de accepterade det. Men jag tycker att det stora problemet är att sådana här remisser skickas ut i allt större grad, jag misstänker att det finns kollegor som inte alltid orkar bråka utan tar dem, med risker för patienterna som följd, och undanträngningseffekter för andra.
    Är det fler som upplever en ökning? Något vi bör lyfta med beställarna så att de klargör för andra vårdgivare att primärvården har ett eget uppdrag, inte att agera underläkare till sekundärvården?

    #13203
    Åsa Niper
    Deltagare

    För oss var det lite krångligt att få reda på exakt vad de mäter, jag har mailat med HSF i flera månader och fortsatt inte fått definitivt besked. Det senaste vi hörde var att det är rutan ”1:a vårdkontakt ” som gäller, vilket ju verkar rimligt.
    Vi hade inte den aktiverad för distanskontakter, så våra videobesök föll bort ur registreringen initialt, kanske visste alla om det, det var ju enkelt att maila CGM och få det aktiverat men det är ytterligare en sak man ”borde ha vetat” 🙂
    Vi håller även på att reda ut om HSF godkänner 1177.se som chatt, vilket de inte kunnat svara entydigt på ännu. Jag har fått två bestämda svar, ett ”nej!” och ett ”ja” beroende på om man frågar vårdgarantifolket eller informationsfolket. Vi väntar på slutgiltigt svar.

    #13202
    Åsa Niper
    Deltagare

    Tack @peter-johanssonvibblabyhlm-se för att du samlat information och protesterat. Vi håller på med egen statistikinsamling kring hur tiderna nyttjas.

    #13194
    Åsa Niper
    Deltagare

    Jag håller med, det är svårt att veta exakt vad som gäller, jag har inte hittat tydliga regelverk kring detta. Många sjukhuskliniker hänvisar ju till att det är smidigare för patienten att gå hos sin distriktssköterska, vilket jag kan hålla med om att det ibland är, men det finns ju många andra aspekter att ta hänsyn till… Framför allt patientsäkerheten, det måste vara mycket tydligt vem som ansvarar för ordination och uppföljning.
    OM vi ska acceptera dem är det väl minst krav på att det är läkaren på sjukhuset som ordinerar och ser till att patienten får tag i läkemedlet (annars faller kostnadsansvar på oss eftersom vi ger det på mottagningen, och specialistpreparaten är ju inte alltid med på listan som vi får ersättning för), och då skickar remissen till dsk (inte till husläkare), med tydlig ordination i Take Care och fullt ansvar för uppföljning?

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)

©2024 PIST - Personalägda vårdcentraler i Stockholm

Kontakta oss

Skicka ett meddelande till oss, så återkommer vi så snart vi kan.

Skickar

Logga in med dina uppgifter

Glömt dina uppgifter?